Lokalt Sverige 

Förbered dig inför en krissituation

Vet du vad du ska göra vid en kris? Nästa vecka är det dags för den årliga beredskapsveckan som arrangeras av MSB. Jönköpings kommun ska delta och i år uppmärksammas veckan särskilt av skolor och förskolor.

Vad är Beredskapsveckan?

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap arrangerar en informationsinsats varje år för att stärka Sveriges krisberedskap. Vecka 39 har bland annat kommuner, skolor, föreningar och butiker möjlighet att ordna och delta i olika aktiviteter. Årets tema för veckan är Öva! Dels för att nya generationer är intresserade av att göra praktiska saker, dels för att övning ger färdighet och kan vara avgörande för hur väl man hanterar en kris.

MSB beskriver att målet med beredskapsveckan är att fler privatpersoner tänker på hur de kan lösa vardagen vid kris och krig, samt skaffar sig en hemberedskap. Det är även ett grundläggande mål att riskkommunikationen på lokal nivå utvecklas och blir bättre. MSB betonar att ”ju fler som säger samma sak vid samma tidpunkt desto större genomslag”.

Aktiviteter under veckan

I samband med veckan kommer skolor och förskolor att få krislådor med grundläggande utrustning, så att verksamheten kan fungera även vid krissituationer. Skolverket uppmanar skolor och förskolor att öva sin beredskap under veckan, och de ger exempel på hur det skulle kunna gå till.

Scenarier skolorna kan öva på är till exempel utebliven matleverans, cyberangrepp, skyddsrum och elavbrott. Övningarna kan gå ut på att försöka laga mat utan att använda de varor som togs emot senast eller laga mat utan att använda el. Skolorna kan även öva genom att lärarna och barnen inte använder mobiltelefoner eller datorer under en hel dag. I Jönköpings kommun planeras det att praktiskt öva på ett krisscenario vid ett par skolor.

Foto: Thomas Henrikson, MSB

Related posts